Zomer, het Vuur element op zijn hoogtepunt

In Traditionele Chinese Geneeskunde maakt men gebruik van de Vijf elementen ( Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water) om het ontstaan van beweging en verandering te verklaren. Men gaat er van uit dat alles in beweging is, en dat verandering in één element invloed heeft op het evenwicht tussen Yin en Yang en op andere elementen.  Eén cyclus volgens de 5 elementen zijn de seizoenen, elk seizoen is verbonden met een element en met elk element zijn bepaalde organen verbonden.

Lees meer »

Emoties in TCM - deel 4, emoties, uitdagingen en transformatie

In mijn vorige 3 artikelen over emoties, heb ik aangeduid dat emoties en belangrijke relatie hebben met de vrije doorstroming van Qi (energie).  Deze Qi stroomt door de energiekanalen. Wanneer er langere tijd emoties aanwezig zijn en blijven, betekent dit dat de vrije doorstroming beperkt wordt. Je zou kunnen zeggen dat de energie die door je meridianen stroomt, bevuild is. De verontreiniging is hier dan een emotionele.

Lees meer »

Emoties in TCM - deel 3, relatie met de organen

In de TCM wordt gekeken naar de vijf Yin organen: Hart, Nieren, Milt, Lever en Longen. Deze vijf Yin organen scheppen en onderhouden ons hele lichaam. Ze dragen ieder op hun eigen manier zorg voor de psyche, de beleving, de meridianen, de functies van de organen, de weefsels en de organen zelf.

Lees meer »