Tinnitus in TCM

Gepubliceerd op 21 juli 2022 om 10:40

    Waar heb je last van?

    Bij Tinnitus hoor je een hoge of een lage pieptoon in je oren, die pieptoon is altijd aanwezig en wordt als zeer hinderlijk ervaren! Het kan een fluitsignaal zijn met een hoge toon, een klokkengeluid, een geluid alsof een motor draait of een geluid van stromend water.

    Na het bezoeken van een popconcert of tijdens het ondergaan van andere harde geluiden, kun je ook wel eens een pieptoon ervaren, echter deze gaat vaak weer over.

    Waar komt het vandaan, westers bekeken?

    Het zou kunnen komen door overactieve hersencellen en zenuwcellen die voor het gehoor zorgen. Mogelijk zijn er afwijkingen aan bloedvaten, gehoorbeentjes of aan het binnen oor.

    Westerse behandeling

    Er is geen behandeling die oorsuizen geneest. Leren om er mee om te gaan, eventueel ondersteund door een psycholoog.

    Hoe kijkt de Chinese geneeskunde hiernaar?

    Volgens TCM ligt de oorsprong van de klachten in:

    • Emotionele spanningen:
      • boosheid, woede, verontwaardiging veroorzaken Lever Qi stagnatie en na lange tijd Lever Vuur. Dit Lever Vuur wat opstijgt (zoals alle warmte die opstijgt) kan de oren verstoren.
    • Overwerk:
      • Overwerk put de Nier energie uit, daardoor kan de Nier het oor niet voeden en kan tinnitus ontstaan. Dit type tinnitus heeft vaak een lage toon en komt het meeste voor. Ook het moeilijkste te behandelen!
    • Hoge leeftijd:
      • Het is normaal dat Nier Jing vermindert als we ouder worden. Bij oudere mensen kan deze vermindering ervoor zorgen dat de oren en de hersenen niet gevoed worden en zo tot tinnitus en doofheid leiden. Dit type ontwikkelt zich meestal geleidelijk.
    • Dieet:
      • Overmatig gebruik van zuivel en vette producten kan leiden tot Damp en Slijm, deze troebele Qi kan naar het hoofd stijgen. Hierdoor kan de heldere Qi niet naar het hoofd stijgen om de openingen te verhelderen. Je krijgt dan tinnitus en duizeligheid.
    • Blootstelling aan harde geluiden

    Aangezien de oren een relatie hebben met de Nieren in TCM, kan deze verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van Tinnitus. Maar ook de Galblaas speelt vaak een rol, deze meridiaan loopt door het oor en is vaak betrokken bij oorproblemen.

    We maken onderscheid in tinnitus die veroorzaakt wordt door een Volte of door een Leegte. Bij een Volte wordt dat veroorzaakt doordat pathogene factoren naar het hoofd stijgen en het oor verstoren. Die pathogene factoren kunnen zijn: Lever Wind, Vuur, Yang of Flegma. Tinnitus van het Leegte type wordt veroorzaakt doordat er onvoldoende Qi is, die de oren niet kan bereiken.

    Wat kan Shiatsu betekenen bij Tinnitus?

    Allereerst stel ik vast wat hier de oorzaak is van de klachten. Is er sprake van een Volte of van een Leegte. Bij een Volte kan een behandeling met Shiatsu de pathogene factoren verminderen en de doorstroming van Qi bevorderen. Meestal is een ondersteuning met kruiden noodzakelijk. Dit geldt voor zowel een Volte als een Leegte type. Daarnaast is vaak een leefstijlaanpassing nodig om de Nier Qi te ontzien.

    Bronnen:

    • Maciocia, De Praktijk van de Chinese Geneeskunde, 2005 Uitg. Satas, Brussel
    • https://www.thuisarts.nl/oorsuizen/ik-heb-last-van-oorsuizen