Emoties in TCM - deel 2, gewaarwording

Gepubliceerd op 2 februari 2022 om 10:26

Emoties deel 2- Bewustwording van de energieën van emoties

     

    Emoties zijn een natuurlijk deel van ons, ze horen bij ons. Je vrolijk voelen, verdriet hebben, boosheid voelen, zijn allen gewone gewaarwordingen die we hebben in ons dagelijks leven. Wanneer deze buitensporig worden of naar binnen gericht worden, kunnen ze ziekmakend worden. Dit gebeurt als de energie niet vrij meer kan stromen en stagneert, dan worden de yin organen ontregeld en veroorzaken ze kleinere of grotere ongemakken.

    Elke emotie wordt geassocieerd met een orgaan, dat indien het uit balans is, specifieke symptomen veroorzaakt. Therapeuten die met TCM werken, kijken hiernaar als je met een klacht bij hen komt. De TCM heeft als uitgangspunt dat, als je het orgaan dat een relatie heeft met een emotie in balans brengt, je ook de emotie in balans brengt. Soms is het orgaan uit balans en zorgt dit voor een emotionele onbalans. Maar meestal is het andersom, en zorgt een emotionele onbalans voor een onbalans in het orgaan!

    Een emotionele disbalans gaat in het begin gepaard met heftige, yange, uitingen die veel kracht kosten. Een ernstige kwaadheid of verdriet verliest op een gegeven moment zijn kracht, waarmee het ook de belastbaarheid van het lichaam aantast en het reactievermogen (flexibiliteit) minder wordt. Zo kun je langzaam in een depressie op geestelijk, functioneel of lichamelijk niveau terecht komen. Het yinne aspect van het orgaansysteem wordt dan aangetast. Waar eerst een overschot ( yang) aan energie is, wordt het lichaam uitgeput (yin) en ontstaat er een tekort.

    Een TCM-therapeut kijkt naar de symptomen die samenhangen met een onbalans van een orgaansysteem. Bijvoorbeeld, als iemand gefrustreerd is, rode ogen heeft, slaapproblemen heeft, regelmatig last heeft van migraine en last heeft van constipatie, en vaak boosheid ervaart. Dan wijst dit op een onbalans van de Lever.

    Die onbalans van de Lever kan gecorrigeerd worden met shiatsu, acupunctuur, kruiden ed.  Maar, als die persoon een baan heeft die hij haat, als hij werkt met collega’s die hem boos maken en hij heeft ruzie met zijn vrouw, dan zal de onbalans in de Lever weer terugkeren.

    Daarom vraagt een therapeut dingen waarvan je op het eerste gezicht afvraagt wat de relatie is met de klacht. De therapeut wil alle aspecten van onbalans bekijken en ervoor zorgen dat deze onbalans niet terugkeert door ook naar de omgeving te kijken en naar de emoties.

    De meest voorkomende oorzaak van emotionele onbalans is onderdrukte emoties.  In TCM gaat het over balans en stroming. Als emoties niet geuit worden, gaan ze vast zitten en zorgen voor een blokkade of stagnatie van de vrije doorstroming van energie. Dat dit kan leiden tot ziekte mag uit het bovenstaande duidelijk zijn. Hoe de ziekte zich uit, is persoonlijk en afhankelijk van vele factoren.

    Emoties laten vrijkomen kan ziekte genezen.

    Het is dus heel belangrijk om gezond emotioneel leven te hebben en emoties toe te laten wanneer ze naar boven komen en ervoor zorgen dat ze zich niet stapelen in je lichaam.

    Oefening

    Emoties hebben de neiging om je helemaal mee te nemen. Je kunt je compleet laten meeslepen met je emoties, zodat je het gevoel hebt dat je één bent met de emoties.

    Stap 1: realiseer je dat je emoties “hebt” en dat je niet je emoties “bent”. Als je emoties ervaart, besef dit dan. Dit geeft je de mogelijkheid om naar je emotie te kijken als een medespeler. Je kunt er dan gemakkelijker iets mee doen.

    Stap 2: kijk of je de emotie lichamelijk kunt ervaren, voel hem in je lijf, wat brengt het teweeg? Als je de energie daar ervaart, ebt de emotie na enige tijd meestal weg. Hij krijgt niet de kans om zich te nestelen, wat wel gebeurt als je er langere tijd op een mentale manier bij stil blijft staan.