Het Vuur element en fysieke klachten

Gepubliceerd op 28 juli 2022 om 21:41

    Een onbalans in het Vuurelement zorgt voor fysieke klachten in het Hart, Dunne darm, Hartzakje en Driewarmer.

    Jouw Vuurelement geeft aan hoe het is gesteld met je Hart en Dunne darm, je hartzakje( Pericard) en je algehele warmtehuishouding (Driewarmer). In deze nieuwsbrief ga ik in op welke fysieke klachten je kunt ervaren als je Vuur element uit balans is.

    Als je Vuurelement in balans is, voel je mentaal helder en gelukkig. Je kunt liefde voelen voor anderen, je kunt mensen waarderen, het goede zien in de mens en liefde geven zonder verwachtingen.

    In deze blog ga ik in op welke fysieke klachten, of ongemakken je kunt ervaren als je Hart energie uit balans is.

    Heb je onvoldoende qi in het Vuur element dan kan dit ook leiden tot fysieke klachten, zoals hartproblemen. Het Hart is (ook in de Chinese visie) verantwoordelijk voor de controle van de bloedvaten (oa. de kransslagaders) en de bloedcirculatie.  Als er te weinig energie in Vuur is, leidt de circulatie daaronder. Je hebt het dan gemakkelijk koud, of alleen koude handen en voeten. Ook hartkloppingen, kortademigheid (bij inspanning), duizeligheid, lusteloosheid kunnen het gevolg zijn.

    Bij een zwakker Vuur element, onvoldoende Qi, kun je ook gemakkelijk last hebben van plotselinge diarree en braken na langdurig zwemmen in koud water of eten van ijs. Er is dan onvoldoende Vuur ( yang) voor de Dunne darm om zijn taak uit te voeren, namelijk het scheiden van het onzuivere en het zuivere. Het gevolg is dat voedingsstoffen dan niet goed worden opgenomen. Bij mensen met een zwak Vuurelement ( Qi), herkenbaar door een uitgeblust gevoel of als je vaak kouwelijk bent, is de Zomer vaak favoriet.

    Als je Vuur element te sterk is, is er meestal een tekort aan het koelende yin element. Doordat we vaak in onze westerse levensstijl hyperactief zijn, is het yin aspect in ons, met de ontvangende, vrouwelijke, kalmerende en bevochtigende eigenschappen beschadigd.

    Dit tekort aan yin zorgt ervoor dat je je onrustig kunt voelen of angstig of snel geïrriteerd bent. Er is een kans op hartkloppingen, slaapproblemen, geheugenverlies, nekklachten of hoofdpijn. Veel heftige dromen kunnen dan voor komen of je kunt zelfs koorts hebben. Doordat het teveel aan Vuur de vloeistoffen opdroogt (yin), kun je een brandend gevoel op je tong krijgen, een brandend gevoel bij plassen, je ontlasting kan sterk ruiken en er kan constipatie ontstaan. In een hete zomer zoek je in dat geval liever de schaduw op.

    Het is trouwens bekend dat hartaanvallen in een warme zomer veel meer voor komen, vooral bij oudere mensen waarvan het koelende element (yin) steeds meer opdroogt.

    Met kruiden en shiatsu kan een teveel aan Vuur goed behandeld worden. Het doel van een behandeling is om je yin en yang van de Vuur energie meer in balans te brengen. Je gaat je dan rustiger voelen en ook beter slapen.

    Voeding en het Vuurelement

    Zelf kun je je voeding aanpassen. Als je een yin tekort hebt, stop dan in ieder geval met koffie en gemberthee en scherpe kruiden, deze zijn erg verwarmend en zorgen ervoor dat de vloeistoffen ( yin) aangetast worden, waardoor droogte ontstaat. Thee van munt, citroenmelisse, citroenverbena of kamille is in dit geval beter. Drink vooral veel lauwwarm water, of water met schijfjes citroen, water met een theelepel appelazijn is ook een goede dorstlesser. Sterke alcohol geeft veel Vuur in je lijf, pas daar in de zomer mee op. Een biertje, met mate genuttigd, past beter bij de zomer.

    Het is belangrijk om overwegend, vochtregulerende voedingsmiddelen in te nemen, om warmte af te voeren en lichaamsvloeistoffen op te bouwen. Dit kun je doen door veel groente te eten. Voor het Vuur element zijn goed: appel, citroen, kiwi, meloen, sinaasappel, peer, ananas, mandarijn, komkommer, andijviehartjes, spinazie, tomaat, rauw voedsel, salades, yoghurt, tarwe, gerst, groene thee, mineraalwater, witbier, mosselen, konijn.

     Vlees is in het algemeen heel yang (hitte vormend), vooral lamsvlees, geitenvlees en rood vlees. Kip is al beter. Vis en schelpdieren zijn nog beter. Ook bereidingswijzen hebben invloed op de temperatuur van voeding, zo maakt het grillen van voeding ( bijv. BBQ ) voeding nog warmer/ yanger. Koken van voeding in water maakt het product yinner ( meer verkoelend en bevochtigend), daarom zijn soepen  of in veel water gekookte groenten i.h.a. goed om het yin te voeden. Neig je in de zomer naar het eten van salades? dat kan als je Milt Qi voldoende aanwezig is. Bij het grootste deel van de mensen is daar helaas een tekort. het beste kun je dan de sla even afspoelen onder de warme kraan en sowieso niet direct uit de koelkast opeten.

    Het is belangrijk om niet te veel te eten. Op warme dagen merk ik zelf, dat ik ook minder trek heb.

    Het is weer een uitdaging om te voelen wat voeding met je doet in de zomer!