Emoties in TCM - deel 3, relatie met de organen

Gepubliceerd op 18 februari 2022 om 10:35

Emoties deel 3- relatie met de organen

    In de TCM wordt gekeken naar de vijf Yin organen: Hart, Nieren, Milt, Lever en Longen. Deze vijf Yin organen scheppen en onderhouden ons hele lichaam. Ze dragen ieder op hun eigen manier zorg voor de psyche, de beleving, de meridianen, de functies van de organen, de weefsels en de organen zelf.

     

    Zo heeft het Hart de taak de vitaliteit en de veerkracht van het lichaam en de geest te bewaken. Wanneer er een uitzonderlijk beroep gedaan wordt op deze veerkracht doordat je je opgebrand hebt, bijvoorbeeld bij een burn-out, kun je vaak geen vreugde meer ervaren. De emotie vreugde heeft een relatie met het Hart. Een onbalans in deze emotie laat zich zien als opwinding, euforie, of juist een gebrek aan enthousiasme en vitaliteit, geestelijke rusteloosheid. Maar ook concentratiestoornissen, geheugenproblemen, depressie, slapeloosheid, wanhoop, verwarring, schrikachtig, je beter voordoen dan je bent, de leukste willen zijn, praatgraag zijn.

    De Milt controleert transformatie en transport van voedsel, maar zorgen ook voor informatieverwerking. Als je je veel mentaal moet inspannen, of wanneer er veel informatie op je afkomt, die je niet kunt verwerken, kan dit ervoor zorgen dat je gaat tobben. Dit tobben of je zorgen maken, belast de Milt bovenmatig. Uitingen hiervan zijn: je opgesloten voelen in je denken, obsessie hebben voor gebeurtenissen uit het verleden, vastklampen aan oude waarden.

    De Longen zorgen voor het vermogen om je aan te passen, om te veranderen als de situatie daar om vraagt. Hier wordt vaak een beroep opgedaan bij grote veranderingen zoals overlijden van dierbaren of ontslag. Wanneer je buitensporig veel verdriet of droefheid ervaart, wordt hierdoor deze functie van de Longen aangetast. Dit kan zich uiten als afstandelijkheid, isolatie, verminderd aanpassingsvermogen, somberheid, behoefte hebben aan overmatige controle, goedgemanierdheid, strengheid.

    De Nieren controleren de geboorte, de groei en de ontwikkeling van het hele lichaam, ze zijn de basis van het leven. Bij angst is je basisvertrouwen aangetast, dat kan in de sociale omgeving zijn, dit kan fysiek zijn door lichamelijke problemen, angst voor de dood ed. Je kunt je dan verlamd voelen, je kunt je onzeker voelen, geen doorzettingsvermogen hebben, je afgezonderd voelen, je behoedzaam voelen. Je basiszekerheid is aangetast.

    De Lever controleert ontspanning op fysiek en psychisch niveau.  Boosheid ontstaat wanneer er onrecht is aangedaan of je integriteit is aangetast. Als boosheid excessief aanwezig is, kun je explosieve boosheid ervaren, door gemakkelijk uit je slof te schieten of door het voelen van frustratie, je kunt je verbitterd voelen of wraakzuchtig, je agressief voelen, ook kun je humeurig zijn. Iemand is dan ook fysiek heel erg gespannen, fysiek ontspannen is dan moeilijk.

    Eerder heb ik al aangegeven dat emoties heel natuurlijk zijn. Echter als ze excessief zijn, als ze onderdruk worden of als ze gedurende langere tijd aanwezig blijven, gaan ze voor verstoringen zorgen. Deze verstoringen kunnen uiteraard in verschillende gradaties aanwezig zijn.