Wat is Damp en Slijm in TCM?

Gepubliceerd op 1 december 2021 om 10:27

Damp en Slijm

Mensen die bij mij geweest zijn, hebben me misschien wel horen zeggen dat er damp aanwezig is in hun lichaam. Wat is dan damp?

In de westerse geneeskunde kent men slijm wat zich meestal in de longen en lichaamsholtes kan bevinden. Vanuit Oosters oogpunt is het een toestand waarbij het lichaam veel vocht vasthoudt en zo het lichaam vertraagt, het immuunsysteem vertraagt, uit balans raakt en ziek wordt.

Wanneer Damp langer blijft bestaan, dikt het meer in en ontstaat er slijm. Dit kan op veel plaatsen in het lichaam voorkomen. Het kan klontjes vormen, die de meridianen blokkeren, hartkleppen blokkeren of zich ophopen in weefsels, als knobbels en bobbels. Dit verhindert een goede doorstroming van Qi en Bloed. Als slijm langer blijft bestaan, is er geen doorstroming meer en ontstaat er Hitte in het lichaam, meestal is dit toxische Hitte en schadelijk voor het lichaam en voor het functioneren van de cellen.

Hoe voelt damp en hoe herken je het?

Iedereen die wel eens griep of een verkoudheid heeft gehad, herkent wel het wattige gevoel in je hoofd. Een dof, afwezig gevoel, je kunt niet helder, scherp en gestructureerd denken.  Of een zwaar, opgeblazen gevoel in het lichaam, loomheid en een ongelofelijke trek in zoete dingen waarbij de structuur van je ontlasting niet helemaal vast is.

Een snot of -loopneus, tranende ogen, pus in de ogen zijn een uiting van damp. Slijm dat de longen blokkeert, veroorzaakt hoesten, astmatisch ademhalen en het uitspugen van slijm. Puisten, acne zijn uitingen van damp in de huid. Slijm in het hart zorgt voor een verstikkend gevoel in de borst en hartkloppingen. Als de Hart meridiaan geblokkeerd wordt door slijm, kan dat leiden tot dementie en verlies van bewustzijn. Als slijm langer in het lichaam aanwezig blijft en er geen doorstroming meer is, wordt het Hart verstoord door Slijm Hitte en kan het tot een manische periode leiden. In de Maag veroorzaakt Damp misselijkheid, braken en een opgezette Maag. Slijm die het hoofd aanvalt zorgt voor duizeligheid. Vaginale afscheiding en vaginale schimmels en de aanwezigheid van cystes in de geslachtsorganen zijn aanwijzingen voor de aanwezigheid van damp. Ook onverklaarbare onvruchtbaarheid kan door damp komen. Veelvuldige blaasontstekingen, galblaasklachten zijn te wijten aan damp.

Damp kan ook de oorzaak zijn van veel chronische pijnklachten, zoals reuma, artrose, fibromyalgie en kanker. Damp is een ziekmaker die we in de Chinese geneeskunde altijd aanpakken.

Hoe herken je damp:

  • Last van overgewicht.
  • Overmatige productie van slijm en snot, pus, overmatige transpiratie, puisten, acne.
  • Wanneer je bovengenoemde ziektes, dan kan het zijn dat damp een rol speelt.
  • Een dik beslag op je tong.

Wil je weten of damp een rol speelt, bij je klachten? Neem dan contact met me op voor het maken van een afspraak.

Hoe ontstaat damp?

  • Damp komt voort uit het onvermogen van het spijsverteringsstelsel, het Maag-Milt systeem, vloeistoffen te transporteren. De Milt regelt het transport en de omzetting van water, bij Milt zwakte faalt dit proces en komt er een ophoping van water/ damp.
  • Ook het klimaat (een externe pathogene factor=EPF) kan een rol spelen, vochtig weer, vochtige leef- of werk omstandigheden, te denken valt aan het werken in een sauna of zwembad. Vergelijk maar als je een natte jas ophangt om te drogen in een vochtige ruimte, zal deze niet snel drogen!
  • Het te veel nuttigen van dampvormend voedsel is vaak ook een oorzaak.
  • Het kan een reactie zijn op een ziekte of het overmatig gebruik van medicatie.
  • Door inname van toxische stoffen zoals alcohol en drugs.
  • Roken, te weinig beweging en overmatige stress werken als een katalysator bij de vorming van damp.
  • Onverwerkte emoties geven ook een zware belasting op het lichaam. De invloed op vorming damp is hier meer indirect, omdat door emoties de energie systemen verzwakt worden. Met name piekeren en je zorgen maken, schaden het Milt systeem, waardoor dit niet goed meer kan functioneren en er damp ontstaat.

Gevolgen van damp?

Damp kan zich op veel manieren in het lichaam manifesteren. Vaak komt het voor als oedeem, slijmafscheiding en vetopslag.  Damp kan hardnekkig worden als het langer in het lichaam bestaat, het kan zich afzetten in de aderen, de gewrichten, ogen of organen. Aderverkalking, reuma, staar, (gal)stenen en cysten kunnen het gevolg zijn.

De invloed op het mentale vlak van de neerslag van deze damp, kan zorgen voor een vertroebeld denkvermogen. Concentratievermogen, helderheid en scherpzinnigheid nemen af. Neiging tot meer piekeren en overbezorgdheid kan ontstaan en neerslachtigheid.

Hoe damp beperken?

Ons lichaam heeft een groot herstellend vermogen. Niet elke vorm van “damp” is belastend of onomkeerbaar. We kunnen de schade dus enigszins beperken.

Behandeling in TCM

Behandeling van damp en slijm is erop gericht om het slijm op te lossen. Meestal met kruiden en ondersteunende shiatsu behandelingen. Het Maag/ Milt systeem moet versterkt worden daarbij is het is erg belangrijk de voedingsgewoontes aan te passen.

Vooral het elimineren van ruwe, koude, bewerkte, zoet, vet gebakken/ gefrituurd voedsel is belangrijk.

Meestal bestaan dampvormende voeding uit ‘kleffe” samenstelling en hebben ze de neiging tot plakkerigheid.  Te veel voeding zorgt ook voor een overbelasting van het spijsverteringssysteem. Verkoelende, of koude voeding zorgt ervoor dat het spijsverteringssysteem niet goed kan functioneren. Het spijsverteringssysteem heeft warmte nodig voor de verbranding.

Wil je een uitgebreider advies over welke voeding goed is voor jou? Neem dan contact met me op!