Emoties in TCM- deel 1, betekenis bij het verloop van ziekte

Gepubliceerd op 18 januari 2022 om 11:11

Betekenis van emoties in het ziekteverloop

     

    Emoties zijn een belangrijk aspect in de Traditionele Chinese geneeskunde. Emotionele gezondheid is een onderdeel van de gezondheid in het TCM model.

    Als Chinees geneeskundige kijk ik naar de energieën in het lichaam; of deze in balans zijn of deze goed doorstromen of er voldoende aanwezig is. Om te leven hebben we energie nodig, we halen  o.a. energie uit de voeding. Deze energie wordt omgezet zodat onze lichaamsfuncties goed kunnen functioneren, zoals onze spijsvertering, ademhalingsstelsel, ons denken, geheugen, de botten enzovoort. Energie is dus primair. Dit in tegenstelling tot de westerse geneeskunde waar gekeken wordt naar de materie, bijvoorbeeld: zijn de longen intact? Is het darmweefsel beschadigd?

    De mens wordt in TCM gezien als één energiesysteem wat onderverdeeld kan worden in vijf energie velden of subsystemen. Deze zijn gekoppeld aan vijf yin organen: hart, nieren, milt, lever en longen. Deze vijf yin organen scheppen en onderhouden ons hele lichaam. Ze dragen ieder op hun eigen manier zorg voor de psyche, de beleving, de meridianen, de functies van de organen, de weefsels en de organen zelf.

    De yin organen vervullen op de achtergrond hun taak, daar merk je normaal gesproken niet veel van. Als er iets mis is met het yin orgaan, of beter nog iets mis is met de functiekring van het yin orgaan; (de werking is namelijk breder dan alleen het orgaan zelf), dan merk je dit aan de relatie die het orgaan heeft met zijn manifestaties in het lichaam, dus in de psyche, in de beleving, in de functies, in de weefsels en de organen zelf. De volgorde van de uitingen van het niet goed functioneren gaat altijd volgens een bepaald volgorde.

    Eerst zien we emotionele en mentale verschijnselen, daarna bepaalde pijnen in weefsels, ledematen of hoofd. Daarna krijgen we storingen in de functies totdat deze niet meer overgaan en somatisch, langdurig worden. Meestal zijn deze storingen op dit niveau pas meetbaar door bloedonderzoek of scan e.d. Uit dit verloop blijkt dat emoties, de diepste, ultieme oorzaak zijn van het niet goed functioneren van een yin orgaan wat dus kan resulteren in ziekte!

    Laat ik een voorbeeld noemen. Wanneer je voortdurend gefrustreerd bent of boos (emotie), zorgt dit er voor dat het de Lever energie beperkt. De Lever energie handhaaft orde en rust en regeert over het verspreiden en het vloeien van de energie. Als die Lever energie niet vrij kan stromen, kan het gevolg zijn dat je je snel schaamt, of neerslachtig of depressief (psychisch) wordt.  Op fysiek vlak kun je o.a. kramp ervaren, koliekachtige pijnen, draaiduizelingen, hoofdpijn of hoge bloeddruk. Ook kunnen er storingen ontstaan in de ogen, de pezen en de banden (weefsels), en uiteindelijk in het fysieke orgaan de lever en de galblaas.

    Het mag duidelijk zijn dat door aandacht te hebben voor je emoties en door regelmatige behandeling en diagnose stelling volgens de Chinese geneeskunde een positief aandeel heeft in de progressie van de onbalans. In de volgende nieuwsbrief ga ik meer in op het ervaren van de verschillende emoties, ingedeeld volgens de vijf elementen; hoe je onbalansen kunt herkennen en wat je kunt doen om de emoties meer in balans te brengen.