Griep en verkoudheid in TCM

Gepubliceerd op 2 februari 2022 om 11:55

Griep en verkoudheid volgens TCM

 

Volgens de westerse geneeskunde worden verkoudheid en griep veroorzaakt door verschillende virussen, zoals influenza virus en op dit moment door het Corona virus.

In de Chinese geneeskunde corresponderen zowel verkoudheid als griep met invasies door externe Wind, die zich als Wind Koude, Wind Warmte Vocht of Wind Warmte Droogte kunnen manifesteren. Wind Koude en Wind Warmte komen hierbij het meeste voor. ( zie mijn blog over de Ziekte oorzaken in TCM)

Dit is voor de meeste onder ons waarschijnlijk abracadabra. Ik zal het nader toelichten. Uitgangspunt in de Chinese geneeskunde is dat de levensenergie (Qi) vrij in het lichaam moet kunnen circuleren. Nemen andersoortige energieën de plaats in van de Qi, dan treden er blokkades op waar ons afweersysteem op reageert. We krijgen klachten en worden ziek.

Pathogene factoren in de Chinese Geneeswijze zijn de ziekmakers die van buiten in ons lichaam binnendringen. Je moet dan niet denken aan stoffelijke indringers, zoals bacteriën en virussen, maar aan niet-stoffelijke ziekmakers.  De ziekmakende factoren lijken op verschijnselen in de natuur, dit zijn: Wind, Koude, Hitte, Damp en Droogte. Deze factoren hebben hun eigen eigenschappen en zorgen voor dito symptomen in het lichaam. Dus, inderdaad je kunt ziek worden als je teveel in de wind, koude of hitte bent geweest.

Als je lichaams Qi verzwakt is en de pathogene factor erg sterk, lukt het het lichaam niet om deze pathogene factor uit het lichaam te verwijderen. Het lichaam moet harder werken, dat kun je voelen, doordat je heftigere klachten hebt.

Het is zaak is om deze pathogenen het lichaam te laten verlaten, dat moet eerst gebeuren, anders kunnen organen of orgaansystemen aangetast worden en wordt de ziekte ernstiger of chronisch.

Wat kun je doen om het lichaam te ondersteunen om die pathogenen uit het lichaam te werken? Goed eten en gezond leven…….  Dat weten we allemaal, maar wat is dat eigenlijk?

Ik wil in deze blog wat tips geven; het gaat te ver om er uitvoerig op in te gaan, want dit is ook afhankelijk van je persoonlijke energetische conditie van je organen.

Wanneer je wel eens bij mij geweest bent, weet je dat de Milt energie belangrijk is. De Milt wordt blij van soepen en stoofpotten, van gestoomde rijst of gierst. Wat je absoluut moet laten staan zijn suiker, melkproducten, koude dranken, koud voedsel, zeker geen ijs! Dit zorgt voor extra damp en slijm. ( zie mijn blog over Damp )Groene groenten zijn belangrijk. En beperk koffie en alcohol.

Wanneer je eerste verschijnselen voelt, je hebt het koud, je bent een beetje rillerig. Zorg dat je het warm hebt, doe een extra trui aan, ga in bad liggen. De kou moet uit het lichaam verdreven worden. Je kunt dit ondersteunen door gemberthee te drinken ook knoflook zorgt ervoor dat de koorts opgestookt wordt. Lindebloesem thee en vlierbloesemthee doen hetzelfde. Zorg ervoor dat je goed slaapt, neem je rust, tijdens je slaap herstelt je lichaam zich.

Hoesten, niezen, zweten zijn reacties van het lichaam om de pathogenen het lichaam uit te krijgen. Je kunt ademhalingsoefeningen doen. Door de neus inademen, door de mond uit. Qi gong oefeningen om de Long qi te stimuleren, zoals deze: klop een paar minuten met je rechtervuist op het gebied onder je linker sleutelbeen; wissel dan van kant.

Het is belangrijk om je vloeistoffen te beschermen, ook droogte zorgt ervoor dat de qi onvoldoende kan stromen. Als je koorts hebt, kun je beter drogende kruiden vermijden, zoals: pepers, zwarte thee, koffie, knoflook, alcohol, koolzuurhoudende drank. Maar ook gember thee, dit wordt veel en langdurig gedronken, maar kan voor teveel warmte en dus droogte zorgen. Vloeistoffen aanvullen doe je niet door veel te drinken! Water drinken reinigt het lichaam, dat is ook belangrijk, maar voedt niet de vloeistoffen.  Vloeistoffen voeden doe je door stoofpotten, soepen, congee of pappen te eten.

Groene groenten, appels en peren, zorgen voor bevochtiging van de longen. Noten en zaden, amandelen, pompoenzaden, lijnzaad, pecanoten, hazelnoten, pijnboompitten ook. Drink veel water! Na het opstaan 2 glazen water op de nuchtere maag. Helpt ook bij constipatie.

In het geval van constipatie kun je overigens beter geen suiker, geen gluten en geen melkproducten gebruiken.

Wat ik doe om mijn immuunsysteem op peil te houden?

  • Voldoende Vitamine C slikken, in ascorbaat vorm
  • Echinacea druppels, 3x daags, gedurende 10 dagen, dan 10 dagen stoppen. In de tussentijd slik ik Sambuca nigra, Vlierbloesem. Dit verhoogt je weerstand.
  • Dagelijks buiten bewegen, ook Qi gong in de tuin!
  • Voldoende slapen
  • Ik kook met veel plezier
  • Inname van nieuwsberichten ernstig beperken, nieuws is ook voeding, zeker nieuws wat niet goed te verteren is, kan schadelijk zijn, zwaar op de maag liggen!
  • Naar heel luchtige films kijken, veel lachen