Winter, de yange energie is op een dieptepunt

Gepubliceerd op 21 december 2021 om 10:27

De kracht van de zon wordt minder, het wordt kouder, de dagen worden korter, het wordt eerder donker en de zon komt later op.

Veel mensen hebben last van het veranderende daglengte en de donkere dagen, vaak wordt dit de “winterblues” genoemd.

Het donker en de kou dwingt ons om het wat rustiger aan te doen. Als je gewend bent om actief te zijn, kan het zijn dat dit je in de winter niet lukt, de winter kan je uit balans halen. Je kunt de energie niet meer opbrengen, je voelt je wat neerslachtig, of je bent aan het worstelen met een verkoudheid, griep.  In de dierenwereld, voelen dieren de koude aankomen en gaan zich voorbereiden voor de winter door voorraden aan te leggen of door in winterslaap te gaan. Ze trekken zich terug.

Ook het plantenleven rust in de winter, het leven trekt zich terug in zijn wortels. Het blad is afgestorven, de plant lijkt dood. De plant is niet echt dood. Het leven heeft zich teruggetrokken in de wortel om te rusten, om te herijken en energie op te doen voor een nieuwe cyclus van leven! In de winter is er geen groei, geen bloei, geen vrucht dragen. Alle actie komt tot rust.

Vanuit het Oude China, gelooft men dat mensen in harmonie met de cycli van de natuur moeten leven. Voor ons mensen is het in deze tijd van het jaar ook tijd om terug te blikken op hoe het was (oa. op onze gezondheid, patronen, overlevingsmechanismes), te verwerken en te laten bezinken. Om je zo voor te bereiden op het ontpoppen van het energieke nieuwe seizoen, de lente.

Gebruik je energie ingetogen, beweeg in alle rust en verspil je energie niet gedurende dit seizoen.

Hier dient de analogie met het afsluiten van het oude jaar en goede voornemens maken voor het nieuwe jaar, zich aan.

Hoe kun je het beste met de winter omgaan?

 

  1. Ga vroeger naar bed: je mist echt niks! Spaar je kracht, zodat je in de lente voldoende energie hebt om nieuwe ideeën te laten ontstaan.
  2. Blijf warm, zorg dat je je goed aankleedt en houd vooral je voeten warm.
  3. Pas je maaltijden aan; eet geen rauwkost, minder zuivel en minder koude voedsel. Dit koelt het lichaam te veel af. Eet warme maaltijden, zelf gemaakte soepen, volle granen, veel groentes en stamppotten. Geroosterde noten: vooral walnoten en kastanjes zijn krachtige Nier Qi leveranciers, wortels, en bonen (zwarte, witte, bruine en kidney bonen). Om extra te verwarmen kun je altijd een stukje gember mee bakken / braden / wokken / koken...
  4. Drink water.De winter organen, nieren en blaas, zijn verbonden met het water element, drink dus genoeg water, maar dan op kamer temperatuur of warm, in ieder geval nooit koud of .. nog erger ... met ijsklontjes, brrr. Het verwarmen van het koude water naar 37 graden kost energie en put de Milt uit.
  5. Heb vrede met de dingen; laat je zorgen los en laat je lichaam en je geest zo veel mogelijk tot rust komen. Mediteer en/of doe Qi gong oefeningen, dat brengt ons in contact met ons innerlijk, met gedachten waarvan we ons niet bewust zijn.  Probeer ze toe te laten, ze rustig te ontvouwen, er naar te kijken en ze weg te laten glijden met een kalme geest.
  6. Observeer de natuur om je heen, kijk naar de planten hoe zich gedragen in deze periode, luister naar de dieren.