Emoties in TCM - deel 4, emoties, uitdagingen en transformatie

Gepubliceerd op 26 maart 2022 om 14:37

    In mijn vorige 3 artikelen over emoties, heb ik aangeduid dat emoties en belangrijke relatie hebben met de vrije doorstroming van Qi (energie).  Deze Qi stroomt door de energiekanalen. Wanneer er langere tijd emoties aanwezig zijn en blijven, betekent dit dat de vrije doorstroming beperkt wordt. Je zou kunnen zeggen dat de energie die door je meridianen stroomt, bevuild is. De verontreiniging is hier dan een emotionele.

    Je kunt het vergelijken met vervuiling van bijvoorbeeld van je bloedvaten bij aderverkalking, door de afzetting van vetten op de vaatwand. De doorstroming van het bloed wordt hierdoor belemmerd, waardoor hart-en vaatproblemen kunnen ontstaan.*

    De emotionele verontreiniging vindt plaats door je eigen negatieve emotie. Tegenover iedere negatieve emotie staat ook een positieve emotie. Een positieve emotie is eigenlijk een uitdaging om uit je negatieve emotie te stappen.

     

    Wanneer je veel verdriet ervaart, zelfmedelijden hebt, of moeite hebt met veranderingen en daardoor snel van slag bent, kun je daar dapperheid, moed, rechtvaardigheid en positiviteit proberen tegenover te zetten.  Dit zal de energie van je Longen beter door laten stromen.

    Dit is de sleutel om je emoties te transformeren.

    Hoe gaat dit dan? Bijvoorbeeld je merkt aan jezelf dat je moeite hebt, met veranderingen in je omgeving of in je werk, dusdanig dat dit je beperkt. Je neemt je dan voor om hier dapper en moedig mee om te gaan. Waarschijnlijk past dit helemaal niet bij je! Probeer het toch uit! Daag jezelf uit hierin, maak er iets leuks van. Mensen zullen anders op je reageren. Observeer ook wat er in jezelf gebeurt. Het zal je verbazen!

     

    Voor boosheid, frustratie, cynisme, schaamte en ontevredenheid geldt dat je alles om je heen is wat vriendelijker kunt gaan bekijken. Je Lever qi kan dan er weer voor zorgen dat de Qi in je lichaam vrijer kan stromen. Geef jezelf maar eens de opdracht om vandaag de hele dag vriendelijk te zijn tegen de mensen die je tegenkomt. Of ben wat meer tolerant ten opzichte van anderen.

     

    Hoe je kun je het tobben, het verleden voortdurend herkauwen en niets los kunnen laten omzetten in een positieve emotie? De positieve emotie die hier bij past is openheid en vertrouwen.  Deel je zorgen met anderen en heb vertrouwen dat dingen goed komen, dit komt de Milt ten goede.

     

    Voel je je onzeker, heb je geen zelfvertrouwen en twijfel je vaak, oefen dan een zachtheid naar jezelf toe. Misschien stel je wel te hoge eisen aan jezelf. Probeer flexibel te zijn en ga voor jezelf na waar je voor staat, maak je eigen keuzes en ga terug naar je eigen basis om je Nier qi te versterken.

     

    Heb je last van ongeduld, voel je je vaak gehaast, is het moeilijk voor je om vreugde te voelen? of wordt je verweten weinig oog voor anderen te hebben? dan is het goed om jezelf de opdracht te geven eerlijk en liefdevol te zijn voor jezelf en voor anderen. Je Hart kan zich dan weer opladen en de veerkracht van het lichaam kan zich dan herstellen.

     

    Probeer dit gedurende langere tijd te doen en vooral als je voelt dat een emotie je blokkeert. Je komt dan in een meer positievere energie die helend is voor jezelf en voor de hele wereld!

    (*bron: Energetische meditatie – Ton van Gelder)

     

    Veel succes met deze transformatie!

    ps. Een shiatsubehandeling zet de Qi zodanig in beweging, dat het verandering en bewustwording kan bewerkstelligen!