Shiatsu therapie

Shiatsu is een Japanse massage vorm. Ik gebruik deze massage vorm in combinatie met de theorie van Traditionele Chinese Geneeskunst, waar acupunctuur ook van uit gaat. Bij shiatsu wordt lichte druk uitgeoefend op de meridianen en de acupunctuurpunten van het lichaam, om de energie in het lichaam in balans te brengen. Bij acupunctuur worden naalden voor dit doel gebruikt.

De status van de energie verdeling in het lichaam wordt vastgesteld via een buikdiagnose, gelaatsdiagnose, polsdiagnose en tongdiagnose.

Door shiatsu wordt de vitaliteit bevorderd, wordt vermoeidheid verlicht en wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam gestimuleerd, door Qi (link naar Qi) aan te vullen en te bewegen.

Specifieke chronische klachten kunnen behandeld worden met shiatsu, zoals oa.: artrose, ME, MS, hoge bloeddruk, slaapstoornissen, menstruatieproblemen. Ook bij acute klachten, zoals blaasontsteking en verkoudheid kan het verlichting brengen.

Je energie balans herstelt zich, ook als je kleine klachten hebt. Behandeling voorkomt dat de klachten chronische worden. Wil je weten hoe het is met jouw balans? Doe de 5 elementen test, die hiernaast aangeboden wordt. Deze test geeft aan welk element van de 5 elementen het meeste uit balans is. Om deze balans te herstellen, kun je een shiatsu behandeling ondergaan, je voeding aanpassen of bij behorende Qi gong oefeningen doen.

Let wel! Deze test is absoluut geen medische diagnose. Bij klachten raad ik je aan om een arts of TCM therapeut te raadplegen. Als de test een element aangeeft wat uit balans is, geeft het aan dat het meer aandacht kan gebruiken, het zegt niets over de oorzaak en over het gevolg. Hiervoor is een uitgebreide TCM anamnese nodig.

Shiatsu is een holistische geneeswijze, dat betekent dat ook de geest, in de vorm van bewustwording, belangrijk is in het helingsproces. Hiermee bedoel ik bewustwording van je lichaam, bewustwording van patronen, bewustwording van waarom je je klacht ervaart. Als therapeut kan ik de vitale energie een duwtje geven en meer in balans brengen, blijvende balans krijg je als je zelf aan je klachten werkt. Ik help je om meer inzicht in je klachten te krijgen en in de oorzaak van je klachten om zo een persoonlijke groei door te maken.

Voelbewustzijn in het lichaam ligt aan de basis van vitaliteit en je beter voelen.

Shiatsu vindt plaats op een futon op de grond, indien dit niet mogelijk is, wordt de behandeling op een massagetafel gegeven. Shiatsu wordt gegeven over de kleding heen, er wordt geen gebruik gemaakt van oliën.

Soms wordt er gebruik gemaakt van aanvullende technieken zoals Chi Nei Tsang, moxa en cupping.