Chinese Geneeskunde

De Chinese geneeskunst is een holistische geneeskunde, er wordt vanuit gegaan dat alles een geheel vormt met de natuur ( de Tao), de mens maakt hier ook deel van uit.

Alles wordt gezien als energie (ook wel Qi genoemd), die zich manifesteert in verschillende vormen.

De Chinese geneeskunst is ontstaan vanuit het bestuderen van de natuurlijke wereld, er werd een verband gelegd tussen de natuur en de mens. Het heeft een eigen stelsel ontwikkeld om de werking van het lichaam te verklaren naar analogie met de natuur.

Zo kijkt men naar de klimaten in het lichaam, zoals men er in de natuur naar kijkt, is er sprake van koude, hitte, droogte, vocht, wind?

De Chinese geneeskunst heeft de eeuwen doorstaan, niet alleen omdat het met zijn technieken tastbare resultaten boekt, maar omdat het een samenhangende filosofie belichaamt die veel aspecten van het menselijk leven integreert. Zo wordt gekeken naar leefstijl, voeding, ervaren emoties en emotionele weerbaarheid.

Bij een acupunctuur of shiatsu behandeling wordt gekeken naar welke symptomen er zijn, deze symptomen worden samengebracht in een syndroom of in meerdere syndromen. Deze syndromen worden behandeld middels shiatsu, acupunctuur, voeding, qi gong oefeningen of met behulp van kruiden.

 

De Oosterse visie op geneeskunst

  • De arts als tuinier; de mens is een miniatuur van de natuur om ons heen, we staan tussen de hemel en de aarde. De natuur is altijd in beweging en volgt cyclische patronen ( bijv. dagen, seizoenen);wanneer de elementen in de natuur in evenwicht zijn is het leven harmonieus en bloeiend.