Chi Nei Tsang (CNT)

Chi Nei Tsang wordt ook wel orgaanmassage genoemd en het hoort bij de Chinese Geneeskunde. Volgens de Taoisten start het leven vanuit de navel. De navel wordt gezien als een kosmische poort die ons ook na de geboorte verbindt met het universum. Vanuit de navel zijn alle lichaamsstelsels met elkaar verbonden (bloedvaten-, lymfe-, zenuw- en spierstelsel én het meridiaansysteem) en verenigt het lichaam zich met de geest en ziel.

De Taoistische wijzen ontdekten dat mensen vaak energie blokkades in hun interne organen ontwikkelen, die resulteren in knopen en zorgt voor chaos in de buik. Deze obstructies zorgen voor een verstoring van de vrije stroming van Qi. Negatieve emoties zoals, angst, depressie, vrees en zorgen veroorzaken deze schade. Daarnaast spelen overwerk, stress, trauma’s, operaties, drugs, toxines, slecht voedsel en slechte houding ook een rol bij de verstoring van de Qi doorstroming.

Negatieve emoties kunnen zich vastzetten in de organen; als deze emoties geen uitweg vinden (door ze op te lossen, te uiten ed.), gaan ze zich een weg banen in het lichaam en met name in de buik. De buik wordt dan gezien als een vuilnisbelt, waar alles in gestort wordt. Het centrum van de navel kan dan verstopt raken en raakt de verbinding kwijt met de rest van het lichaam.

Chi Nei Tsang maakt het lichaam vrij van toxines, het geeft energie aan de organen en versterkt deze. Het brengt emotioneel evenwicht.

Tijdens een Chi Nei Tsang behandeling worden de buikorganen gemasseerd en de corresponderende orgaanpunten die op de navelring liggen, geopend. De darmen, maag, milt, pancreas, lever, galblaas, hart, longen, nieren, voortplantingsorganen, middenrif, plexus en psoasspier worden behandeld en het lymfestelsel en bloedcirculatie gebalanceerd.

Chi Nei Tsang wordt niet toegepast bij kanker, bij MS, AIDS of andere ernstige degeneratieve ziektes, bij infecties, trombose, bij huidinfecties, aneurysma, bij zwangeren of mensen met een pacemaker.