Yin en Yang

Alles is in te delen in Yin en Yang,

Het zijn krachten die elkaar in evenwicht houden, hoewel ze elkaars tegenstelling zijn. Het een kan niet zonder het ander. Ook in het yin zit yang, zie het plaatje hiernaast.

Yin beïnvloedt Yang en omgekeerd, het zorgt voor beweging.

Alle dingen hebben een polair karakter, de tijd is verdeeld in dag en nacht en in zomer en winter, geslacht in mannelijk en vrouwelijk, plaats in hemel en aarde, temperatuur in warm en koud, richting in op en neer, ruimte in binnen en buiten, rust en activiteit.

Gezondheid wordt gezien als een stabiel evenwicht tussen Yin en Yang, ziekte wordt gezien als het gevolg van een tekort, overschot of disharmonie van Yin-Yang.

Onze gevoelens, gedachten en lichamelijke conditie zijn het resultaat van de wisselwerking tussen deze twee krachten. De balans kan verstoord worden door bijvoorbeeld veranderingen in de omgeving, emotionele druk of een ongezonde levensstijl.

Als yin en yang bij je in balans zijn, dan voel je je heerlijk. Dan heb je voldoende energie en kun je de hele wereld aan. Er is altijd beweging in deze balans, soms meer de yinne kant op, soms meer de yange kant op.

Als yin en yang uit balans zijn, dan ben je vaak moe, of zit je gewoon niet lekker in je vel. Als dit herstel niet vanzelf gebeurt en de onbalans langer aanhoudt, bijvoorbeeld doordat je onvoldoende naar je lichaam luistert, kan ziekte ontstaan.

Het is niet zo dat u meteen ziek wordt als yin en yang even uit balans zijn, meestal ervaar je lichtere klachten of ongemak. Bijvoorbeeld veranderingen in de spijsvertering, geen eetlust of juist heel veel eetlust, spanning in de borst, of spierpijnen etc. Als dit langere tijd aanhoudt, kan ziekte het gevolg zijn.

Het is dus zaak om veel te oefenen met deze balans, te voelen hoe het is met je balans en te ontdekken hoe je deze balans in jezelf kunt herstellen. Na veel oefenen wordt dit herstel een automatisme.