Herfst, het seizoen van verandering

Gepubliceerd op 17 november 2021 om 10:25

Herfst in de Chinese geneeskunde

Na de uitbundigheid en het extraverte karakter van de zomer is het nu de tijd om je weer meer terug te trekken en naar binnen te keren. Dit zie je ook in de natuur gebeuren. Alles in de natuur trekt zich terug; de levenssappen trekken zich terug naar de wortels, de bladeren vallen van de bomen, de oogst is bijna afgelopen en de dagen worden korter. De beweging van de Qi is omlaag en naar binnen gericht. De Qi trekt zich terug naar haar oorsprong.

 Het element metaal is het symbool voor de herfst, een tijd van afscheid van de warmte van de zomer en van de aangename dagen van de nazomer. In de Chinese geneeskunde staan de longen en de dikke darm in de herfst centraal. De longen staan voor het innemen van nieuwe levensenergie en de darmen staan voor het elimineren van wat niet meer nodig is. Dit geldt ook voor het elimineren van mentaal en spiritueel afval.

 

De herfst vraagt van ons een aanpassing in ons ritme.

Als je herfst bekijkt vanuit de Traditional Chinese Medicine (TCM) dan hoort het metaal element hierbij. Long en Dikke darm zijn de meridianen en organen die hierbij horen.

In de herfst zie je vaak veel verkoudheden en griep ontstaan. Door uitputting van de Long- en Dikke darm meridiaan gaat de weerstand naar beneden. Als de weerstand (Wei-Qi) verslapt, krijgen bacteriën en virussen meer kans om je lichaam succesvol aan te vallen en is een besmetting zo ontstaan. Daarom is het belangrijk goed voor je metaalenergie te zorgen en daarmee je Wei-Qi (beschermende energie) in vorm te houden.

Hierbij vijf tips om dat te laten slagen:

  1. Eet verwarmende voeding die bij de herfst hoort

Dit zijn bijvoorbeeld knoflook, knolraap, kool, gember, radijs, rammenas, prei, , kaneel, uien, pepers etc.. Eet het vooral warm, vermijd rauw voedsel. Je lichaam heeft namelijk veel werk om rauw voedsel te verwarmen en te verteren. Deze energie kun je op dit moment beter in je weerstand stoppen! Een kopje gember thee is ook heerlijk en verwarmend in koude tijden.

 

  1. Kleed je goed tegen wind en tocht

Zorg dat je nek en hoofd goed beschermd zijn tegen de koude wind. Wind zorgt al gauw voor uitputting van de meridianen in het metaalelement met vaak luchtwegproblemen als gevolg. Een koudje is zo opgelopen zonder sjaal in de wind.

 

  1. Bescherm je immuunsysteem en levensenergie

Zorg vooral dat je voeten lekker warm blijven. Koude voeten halen je weerstand namelijk enorm onderuit. Ook is het belangrijk je onderrug warm te houden. Daar huist volgens de TCM je levensenergie en die wil je natuurlijk zoveel mogelijk bewaren!

 

  1. Zorg voor voldoende slaap

We gaan richting de winter, de dagen worden korter. De sapstromen van bomen en planten is naar beneden gericht, alles verzamelt zich in de wortels. Ook ons bloed wordt wat dikker en trager. Je kunt meegaan met de herfstcyclus door wat eerder te gaan slapen, wat rustiger aan te doen en je als het ware ook een beetje terug te trekken.

 

  1. Bezinning

De herfst en het metaal element gaan over het loslaten, oogsten en verzamelen. Welke aspecten in je leven leveren jou niets meer op of kosten je zelfs energie? Wat werkt er wel voor jou? Wat kost je energie?  Laat die dingen los en oogst en verzamel wat je graag wilt behouden of hebt verdiend. Ook kun je knopen doorhakken met betrekking tot toekomstplannen. Zoals je in de herfst de bloembollen in de grond stopt om in het voorjaar mooi te kunnen bloeien, zo kun je in de herfst beginnen met plannen te smeden om die in het voorjaar ten uitvoer te brengen.