Met koude voeten naar de dokter?

Gepubliceerd op 17 november 2021 om 10:25

Waarom gaan mensen in China met koude voeten naar de dokter?

 

Wat een vreemde gewoonte zul je zeggen. Koude voeten daar is toch niks mis mee.

Voor ons is dat misschien gewoon in ons kikkerlandje. Voor de chinezen is dit een signaal dat er koude in het lichaam zit of misschien wel te weinig warmte. Hoe dat zit, zal ik je uitleggen.

Binnen de Chinese geneeskunde kijkt men bij kouwelijkheid naar de balans tussen yin en yang energie in het lichaam. Yang staat voor warmte en activiteit en yin voor verkoeling en rust. Gedurende de dag houden yin en yang elkaar in balans. Als beide energieën even sterk zijn heeft het lichaam een temperatuur van rond de 37 °C. Heb je vaak last van koude handen en voeten? Dan kan er sprake zijn van een gebrekkige stroom van verwarmende energie (een yang tekort). Yang en yin deficiënties zijn disbalansen in het lichaam. Ze kunnen op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld door stress, een gebrek aan beweging, verkeerde voeding of te weinig rust. Ook kan het zijn dat je je onvoldoende warm gekleed hebt, waardoor “koude” je lichaam binnen gekomen is.

De rol van voeding speelt een belangrijke rol.  In de Chinese voedingsleer kijkt men niet zo zeer naar calorieën en mineralen, maar naar wat de voeding doet met ons lichaam. Zo is er voeding die ons verwarmt en is er voeding die ons afkoelt. Verwarmen is Yang, koelen is Yin.

Wat er gebeurt in je lichaam als je in een koude periode van het jaar verkoelende producten eet? Juist, ons lichaam koelt af. Dit is vooral het geval als in je lichaam onvoldoende yang aanwezig is om je lichaam op 37 °C te houden.

Wanneer we ons heel koud voelen, koude handen en voeten, traag, bibberig, dan is het een mogelijkheid om "warmer" te gaan eten. En dan bedoel ik niet alleen de manier van koken, maar ook het gebruik van warmere voedingsmiddelen, zoals gember, kurkuma, kerrie.

Maar let wel! Voeding is geen wet van meden en persen. Het is een "spel tussen Yin en Yang". Blijf vooral goed voelen, wat jij op dit moment nodig hebt en voel bij jezelf. Ben ik koud? heb ik het warm? en leer waar te nemen wat je voeding met je doet.

Koude is dus een signaal waar we naar kunnen luisteren, zoals in China gebeurt. Wil je weten waar jouw kouwelijkheid vandaan komt? Ik kan dit samen met jou bekijken.