Gember thee, voor iedereen gezond?

Gepubliceerd op 24 november 2021 om 10:29

Gember wordt heel veel gedronken tegenwoordig. Ik hoor wel eens dat sommige mensen de hele dag door gember thee drinken.

Het klopt dat gember een waardevol kruid is, in dit artikel ga ik in op de kwaliteiten van gember en wanneer je het wel en wanneer je het niet moet gebruiken. Want gember is niet voor iedereen gezond!

Gember is een tropische rietachtige, overblijvende en bladverliezende plant die tot 1,5 meter hoog kan groeien ze komt uit India en wordt nu overal gekweekt in een tropische omgeving.

Gember werd in India al heel vroeg gekweekt om aan voedsel toe te voegen als smaakstof, ter bevordering van de spijsvertering, ter bescherming van ziekten, om het lichaam te zuiveren en om voedsel te conserveren. In het oude China werd het ook al vroeg gebruikt, er zijn meldingen van in recepten van Confucius ( 551-479 v. Chr.). In de Ayurveda wordt gember gebruikt als prikkelend en verwarmend om het element “vuur” in de mens te versterken.

In de Middeleeuwen bereikte gember Europa, toen werd het vooral gebruikt bij misselijkheid, bewegingsziekte, bij een kater en  bij winderigheid. Veel later in de 19e eeuw werd gember gebruikt bij het maken van bier: “ginger ale”. Dit is tegenwoordig ook weer populair.

Misschien ken je ook nog het “gemberkoekenmannetje” uit de verhalen van Hans en Grietje?

Tot op heden is het belangrijk keuken en geneeskrachtig kruid, de wortelstok is wat we gebruiken.

De belangrijkste eigenschappen zijn:

  • Maagversterkend, zorgt voor toename van maagsap
  • Tegen misselijkheid en braken, bijvoorbeeld na een narcose, het helpt bij wagenziekte ( een half uur voor vertrek een kopje thee met 1 gram gember of kauwen op geconfijte gember), bij zwangerschapsmisselijkheid of bij misselijkheid door chemo.
  • het verbetert de spijsvertering
  • het neutraliseert toxines, in te zetten bij diarree door voedselvergiftiging
  • het is vaatverwijdend, stimuleert de bloedsomloop vooral in de huid
  • het is ontsteking werend, bij griep, verkoudheid en hoesten
  • het verlaagt het cholesterol
  • verlicht pijn en zwelling bij artritis en artrose, gewrichtsklachten door koude en vocht, oa rheumatoid artritis, maar ook menstruatie pijn.

Wanneer kun je beter geen gember gebruiken:

  • bij hoge koorts
  • bij galstenen
  • bij actieve maag darmzweren, en brandend maagzuur
  • voor kinderen onder de 6 jaar is niet geschikt
  • als je een hoge bloeddruk hebt
  • het heeft een bloed verdunnend effect, dus niet vlak voor een operatie of een tandheelkundige ingreep

Als ik met een Chinese blik naar dit kruid kijk, dan zie ik een warm kruid dat een scherpe en zure smaak heeft. De meridianen waar gember op werkt zijn de Long meridiaan, de meridianen van Maag en Milt en van het Hart. Waar je het volgens deze eigenschappen voor kunt inzetten is bijvoorbeeld om Koude te verdrijven uit het lichaam.  Als ik me koud voel en rillerig, neem ik een kop gember thee, het warmt zo het lichaam op. Volgens TCM komt de Koude via de huid het lichaam binnen, de huid valt onder het orgaannetwerk van de Longen. Gember kan dan de Koude verdrijven, het zorgt ervoor dat je niet ziek wordt. Het versterkt in die zin je immuunsysteem. Doordat het een warm kruid is, zorgt het ook voor beweging, dus heb je een verstopte neus of slijm in de longen, neem een kop gember thee en houd je zakdoeken klaar, want zorgt er voor dat snot en slijm uitgedreven wordt! Gember kan er voor zorgen dat misselijkheid verdwijnt en de Maag qi de goede kant, nl. naar beneden, stroomt.

Is het verstandig om gember te gebruiken als je veel warmte in je lijf hebt? Nee!  Gember is warm! Warmte in je lijf kun je voelen, in de vorm van opvliegers, je hebt overdag of alleen s’nachts erg warm. Gember kan deze warmte versterken. Dat voelt niet aangenaam!  het maakt je mentaal onrustig en het kan oa. je slaapproblemen versterken.

Zoals met alle kruiden theeën is het raadzaam om niet meer dan 3 kopjes per dag van een kruid te drinken.