Oefenen met de Drie Schatten

Gepubliceerd op 5 januari 2022 om 19:46

Hoe kunnen we de 3 schatten beïnvloeden m.b.v. Qi gong?

De Drie Schatten zijn:

  • Shen, bevindt zich tussen de wenkbrauwen (het zg. 3e oog), dit wordt de bovenste Tantien ( Tantien= Warmer) genoemd
  • Qi, heeft zijn centrum op het midden van de borst, dit wordt de de middelste Tantien genoemd.
  • Jing, heeft zijn centrum in de onderste Tantien. Deze bevindt zich ongeveer 5 tot 7 cm. onder de navel.

Deze plaatsen gebruiken we als aandachtspunten in de beoefening van Qi gong.

De mens is een eenheid van lichaam, ziel en geest. In de Chinese geneeskunde wordt de mens altijd als eenheid gezien en zo ook behandeld. Ook in Qi gong vindt deze eenheid haar uitdrukking en wel met de zogenaamde “drie middelen”: adem, beweging en bewustzijn.

De “drie middelen” 

Met qi gong stemmen we met langzame bewegingen, met behulp van onze adem en met bepaalde voorstellingen (bewustzijn) , ons lichaam, geest en ziel op  elkaar af. Op deze manier voeden we het fysieke lichaam (Jing), het energetische lichaam ( Qi) en het spirituele lichaam ( Shen). Het ene deel van ons kan niet los van het andere gezien worden; Deze drie schatten hebben elkaar nodig, vullen elkaar aan, beïnvloeden elkaar, ondersteunen elkaar en versterken elkaar. Samen vormen ze een eenheid, een totaliteit. Zonder deze drie componenten bestaat de mens als zodanig niet.

Bij de oefeningen volgt de adem de bewegingen, dat gaat vanzelf; met al onze aandacht kunnen we dan in de beweging zijn. “de beweging leidt de adem. Het bewustzijn volgt de beweging.”

Beweging met focus op de ademhaling, zorgt voor beweging van je lichaam. Door de beweging kan de Qi stromen en worden blokkades opgeheven. Het lichaam wordt fysiek soepeler en sterker.  Qi gong is ook een oefening in zelfobservatie. Het maakt ons mogelijk onszelf te onderzoeken, het geeft ons inzichten en maakt het daardoor mogelijk ons gedrag, denken etc. aan te passen.

Door met aandacht te bewegen, geraakt je hoofd leeg en komen je gedachten tot rust. Je krijgt nieuwe inzichten en het geeft vertrouwen en geduld in moeilijke situaties. Het versterkt de Shen.

Onze Jing kunnen we versterken door Qi gong te beoefenen in de buitenlucht.

Qi gong oefeningen maken contact met de intelligentie van het lichaam, doordat ze geest en lichaam met elkaar verbinden.

Tijdens ons hele leven krijgen we te maken met een ritme van spanning en ontspanning, beweging en rust, licht en donker. Dit is onlosmakelijk met ons verbonden. Als we ons kunnen overgeven aan dit ritme, blijven we als mens in harmonie met ons lichaam, ziel en geest. 

Deze harmonische verbinding zorgt ervoor dat ons denken helder en rustig wordt, ons voelen warm en dat ons willen juiste richting kent. Deze balans leert ons op de juiste manier met ons zelf en met onze omgeving om te gaan en om de juiste beslissingen te nemen.