Luisteren naar het fluisteren van je lichaam

Gepubliceerd op 14 december 2021 om 19:46

Ons lichaam praat aldoor tegen ons en als we de tijd nemen om te luisteren, kunnen we het horen. Op die manier helpt ons lichaam om onszelf in balans te houden.

Ons lichaam zegt ons wanneer we honger en dorst hebben. Het is duidelijk dat we actie moeten ondernemen. We kunnen er ook de fout ingaan, door de verkeerde dingen te eten of teveel.

Vermoeidheid is ook een teken van ons lichaam, echter rust nemen kunnen we ook vaak uitstellen. Wie kent het niet? Nog even dit, nog even dat en dan……..

Soms moet het lichaam gaan schreeuwen, zodat we dan pas door hebben dat we ons beter kunnen aanpassen aan ons lichaam.

 

Je lichaam kan jouw eigen verhaal vertellen. Het vertelt je waar je aandacht aan kunt schenken. Ook wanneer je steeds terugkerende klachten hebt, is het de moeite je af te vragen hoe het komt dat dit steeds gebeurt, je kunt je afvragen wanneer dit gebeurt en in welke situaties.

Door dagelijks goed te monitoren hoe het met je is, kun je vaak aanwijzingen vinden die je klachten verklaren.

Je lichaam is immers constant op zoek naar balans en dit verloopt niet in een strakke lijn, maar in golven. Net zoals met alles in de natuur, is je lichaam constant in beweging en aan het bijstellen.

Het autonome zenuwstelsel peilt op elk moment hoe je lichaam er voor staat.
Dit deel van je zenuwstelsel regelt o.a. je ademhaling, je bloeddruk, je spijsvertering en nog veel meer waar we niet bewust mee bezig hoeven te zijn.

Hoe doe je dat luisteren?

Neem bewust elke dag een aantal momenten waarop je even checkt hoe het met je lijf en met jou in het algemeen is. Stel je zelf de vraag: “hoe is het met me?” en ook een belangrijke: “wat heb ik op dit moment nodig?”
Andere vragen die je, jezelf kunt stellen zijn:

  • Hoe is mijn ademhaling: langzaam, snel, diep of hoog?
  • Hoe voelt mijn lichaam? Zit er ergens spanning en zo waar?
  • Hoe voelt die spanning?
  • Wat voor gedachten heb ik?
  • Wat voor een emoties leven er binnen in mij?

Dit kun je overal toepassen zonder dat iemand het door heeft. Bijvoorbeeld als je staat te wachten in de rij of als je bij een saaie vergadering bent.

Door vaker te luisteren naar dit fluisteren, naar dit stemmetje binnen in jezelf, wordt je veel helderder, energieker en kom je lekkerder in je vel.

Door op tijd te luisteren naar je lichaam kun je vaak zelf tijdig de balans herstellen.
Je gaat dan beter voelen wat wel en niet werkt voor jou en kunt er direct naar handelen.

Je voorkomt dat je lichaam moet gaan schreeuwen om opgemerkt te worden!