De geneeskracht van Vlierbloesem

Gepubliceerd op 30 mei 2022 om 19:49

Mei!    Het is weer tijd om Vlierbloesem plukken!

Mijn oog wordt in deze tijd enorm getrokken naar de prachtige witte vlierbloesemschermen. Als ik er langs loop of fiets wordt ik bedwelmd door de heerlijke geur. Ook de insecten weten deze bloemen rijkelijk te vinden, er is een enorm gezoem in deze struik.

De vlier is een struik die al heel lang bestaat, in nederzettingen uit het Stenen tijdperk zijn resten gevonden van deze struik. In Europa werd deze struik aangeplant bij woningen om goede geesten aan te trekken en boze geesten te bezweren. Je vindt ze nu nog steeds vaak bij boerderijen. “Een voor de staldeur geplante Vlier beschermt het vee tegen tovenarij”, is een gezegde uit de omgeving van Leipzig.

De struik kan bijna 10 m hoog worden. De takken zijn breekbaar, de ovale, gezaagde bladeren staan tegenover elkaar. De witte bloemen staan in grote, vlakke schermen met 5 hoofdassen. Hij geurt sterk.

Je kunt de bloemen drogen, je kunt er siroop van maken, een likeur of wijn.

De bloemen van de Vlier zijn geneeskrachtig. Je kunt ze gedroogd als thee gebruiken het heeft een als zweetdrijvende werking en is ook koortsopwekkend. Als je een verkoudheid, in TCM termen Wind Koude/of Wind Hitte, voelt opkomen, kan vlierbloesem thee of tinctuur er voor zorgen dat je er snel vanaf bent. Het verhoogt de weerstand, het stimuleert het afweersysteem. Ook is het ontstekingsremmend, slijmoplossend en verzachtend op de luchtwegen. Het kan preventief ingezet worden bij hooikoorts, door dagelijks je neus te spoelen met vlierbloesemthee.

Het helpt ook bij bloedarmoede en voorjaarsmoeheid. Het leuke is dat de bloesem in mei verschijnt, zodat dit goed van pas komt, wanneer je hier last van hebt.

De bloemen zijn er maar één maand per jaar, dus je zult ze moeten oogsten als ze er zijn!

Je kunt de bloemen heel gemakkelijk drogen en dan bewaren. Doe de vlierbloesemschermen in een witte luierdoek of theedoek. Vouw de doek dicht en hang deze op een warme plek, waar voldoende ventilatie is. Het is beter om het niet direct in de zon te hangen. Alle aromatische stoffen gaan hierdoor verloren. Na ongeveer een week is de bloesem gedroogd en kun je ze in een pot doen die je kunt afsluiten.

Verse bloemen kun je toevoegen aan een kan water, zodat het water een smaakje krijgt.

De schermen kun je ook in een beslagje doen en frituren of bakken. Toevoegen aan pannenkoekenbeslag is ook lekker!