Wat is het verschil tussen Yoga en Qi gong?

Yoga: je lichaam en geest in balans

Yoga ontstond duizenden jaren geleden in India. Het doel van yoga is om lichaam en geest in balans te brengen, en te verenigen met ‘het goddelijke’. Het zijn niet alleen rek-en strekoefeningen, in de oorspronkelijke filosofie gaat het er om, met oefeningen je dichter bij je oorsprong te brengen. Deze verbinding wordt bereikt door lichamelijke oefening, concentratie op de ademhaling, meditatie en affirmaties.

Er zijn verschillende soorten yoga: oa.  hatha yoga, raja yoga, okido yoga, iyengar yoga, bikram yoga, ashtanga en poweryoga. Het wordt gegeven op verschillende manieren en met verschillende doelstellingen, het gaat niet altijd om spirituele ontwikkeling.

Qi gong: werken aan je levensenergie

Qi gong komt oorspronkelijk uit China, duizenden jaren geleden is het ontstaan. Letterlijk betekent Qi gong: “werken aan je levensenergie”. De oefeningen zijn bedoeld om de qi doorstroming te bevorderen in de meridianen om zodoende lang en gezond te leven. Het zijn gezondheidsbevorderende oefeningen, die vaak als warming-up worden gebruikt voor Tai Chi. Dit is oorspronkelijk een Chinese vechtkunst, waarbij gebruik gemaakt wordt van de eigen energie en de beheersing van de eigen energie.

De drie pijlers van Qi gong zijn: ademhaling, beweging en voorstellingsvermogen. Dit komt in alle oefeningen terug.

Qigong krijgt in het westen steeds meer bekendheid. De energietraining bestaat uit eenvoudige oefeningen met rustige bewegingen die makkelijk te leren zijn. De energie gaat stromen, je ontspant, je gedachten komen tot rust. Het is een soort meditatieve vorm van beweging waardoor je je bewust wordt van je lichaam en energie, een reis naar binnen maakt en je leert verbinden met de natuur.

Verschillen tussen Yoga en Qi gong op een rij:

Yoga

 1. komt uit India
 2. de 7 chakra’s spelen een rol als energiepunten
 3. meer nadruk op fysieke oefeningen: rekken en strekken,
 4. wordt beoefent op een matje
 5. vergt lenigheid, vaak statische oefeningen
 6. fysiek en intern gericht

Qi Gong

 1. uit China
 2. de 3 Dantiens en de meridianen zijn belangrijke energie centra en banen
 3. oefeningen zijn eenvoudig en vaak dynamisch: staand en zittend (of zelfs liggend als je bedlegerig bent)
 4. nadruk op het vrij laten stromen van Qi, oefenen doe je vanuit een zachtheid
 5. je kunt overal oefenen, je hebt slechts 1,5 m2 nodig
 6. conditie en leeftijd onbelangrijk, ieder doet het op eigen niveau, gebruikt voorstellingsvermogen op energiebanen, organen, spieren en pezen + externe energiebronnen (o.a. universum)
 7. ademhaling speelt een belangrijke rol tijdens de oefeningen
 8. bestaat uit reinigende oefeningen en voedende oefeningen
 9. zelfmassage is vaak een onderdeel van Qi gong