De Drie Schatten - San Bao

Gepubliceerd op 17 november 2021 om 10:30

De Drie Schatten – San Bao– de 3 primaire energieën

Een belangrijk theorie uit de traditionele Chinese geneeskunde is die van De Drie Schatten. Deze theorie gaat over drie primaire energieën die de basis vormen van ons bestaan, en een heel leven lang zorgen voor vitaliteit, gezondheid en spirituele groei, mits zij in balans met elkaar zijn. De drie primaire energieën zijn: de Shen, Qi en Jing.

Qi wordt voor een belangrijk deel gevormd uit Jing, als we voldoende Jing hebben, wordt Qi automatisch “gevoed”, en als we voldoende Qi hebben, wordt tevens onze Shen sterker.

  • Jing:  deze vormt de ‘basisenergie’ of ‘verworven energie’. Het is de energie die je ontvangt als je geboren wordt en kan beschouwd worden als de meest ‘materiële’ vorm van energie, want Jing dient gevoed te worden met voeding en zuurstof. Jing komt overeen met je fysieke lichaam, je weefsels, neurotransmitters, hormonen, genetisch materiaal etc.
  • Qi (soms ook Chi genoemd): de onzichtbare, vitale, levenskrachtige energie, deze energie uit zich in lichamelijke warmte, fysieke activiteiten en gezonde hersenactiviteiten, oa. je emoties, je gedachten je intuïtie en je creativiteit. Met een goed Qi gehalte zie je er gezond uit en ben je actief en sterk.  Je hebt Jing nodig om Qi mee te maken, maar daarentegen voedt Qi ook weer Jing.
  • Shen: vertegenwoordigt onze geest, “ons innerlijk licht”. Het vertegenwoordigt de ziel en het bewustzijn. Het is een erg verfijnde energie. Het komt tot uiting in een ruimdenkend bewustzijn en wijsheid. Shen wordt gevormd uit Jing en Qi, maar ontwikkelt zich in tegenstelling tot Jing en Qi een stuk langzamer. Dat is bijvoorbeeld de reden waarom kinderen snel groot worden, maar dat het wat langer duurt voordat ze wijs genoeg zijn.

Traditionele Chinese geneesheren zijn daarom van mening dat een mens alleen mentaal gezond, emotioneel stabiel en in goede fysieke conditie kan zijn als Jing en Qi met elkaar in balans zijn.

Hoe herken je onbalans in de 3 schatten?

Een licht Shen tekort uit zich in vermoeidheid, niet helder kunnen denken, vergeetachtigheid, angstige of lichte depressieve gevoelens en rusteloosheid. Bij een groter tekort aan Shen is er vaak sprake van dieperliggende psychologische problemen. De oorzaak van een te laag Shen gehalte is vaak te wijten aan chronische stress, want die put je Shen in hoog tempo uit, en ook je Qi en Jing lijden daar overigens onder. Daarnaast kan een tekort aan Jing of Qi een flinke aanslag zijn op de Shen en zo een tekort creëren. De meest effectieve manier om je Shen te versterken is door middel van meditatie. Ook met Tai Chi en Qi Gong kan de Shen worden versterkt. Aangezien Shen gevormd wordt uit Jing en Qi mag je deze twee andere primaire energieën van De Drie Schatten nooit uit het oog verliezen als je jouw Shen wil verbeteren. Werk dus ook altijd aan je Jing en Qi, want daarmee wordt je Shen automatisch ook versterkt!

Voel je jezelf vaak moe en futloos of heb je last van een verzwakt immuunsysteem? Dan kan het goed dat je wat extra Qi nodig hebt of dat je Qi geblokkeerd is! Deze disbalansen kunnen worden opgeheven door de doorstroming van Qi weer op gang te brengen met oefeningen, goede voeding of kruiden of m.b.v shiatsu of acupunctuur.

Jing is een iets ander verhaal. Jing vormt de materiele basis van het menselijk lichaam. Als deze basis niet goed is, heeft dit gevolgen voor Qi en Shen. We worden met een specifieke hoeveelheid Jing geboren en de kwaliteit van het Jing die je mee krijgt wordt bepaald door de kwaliteit van het Jing van je ouders ten tijde van de conceptie. De hoeveelheid en de kwaliteit van het Jing die je bij je geboorte krijgt (prenatale Jing) kun je niet beïnvloeden, maar je kunt deze na je geboorte wel verder aanvullen met postnatale Jing. Dit doe je door goede voeding tot je te nemen, te zorgen voor een goede balans tussen rust en activiteit, te leven in zuivere lucht en zorgen voor emotionele stabiliteit.

Deze aanvulling is geen luxe maar noodzaak, want ieder mens verbruikt dagelijks ook Jing, als gevolg van onder andere spermaproductie, menstruatie en zwangerschap, en ook stress en ziektes versnellen de Jing consumptie. De theorie van De Drie Schatten gaat ervan uit dat je zowel je aangeboren Jing als postnatale Jing verbruikt. Echter, in tegenstelling tot de aangevulde Jing kan de aangeboren Jing na verbruik niet vernieuwd worden, en je zult daarom sterven zodra je aangeboren Jing is opgebruikt. Als je niet zorgt voor het aanvullen van je postnatale Jing, wordt je prenatale Jing eerder opgebruikt.